BATTERI ARHOLMA

Strategiskt placerad vid havet på ön Arholmas norra spets ligger Batteri Arholma. Byggt 1968 för Kalla kriget behov är det en stor kustförsvarsanläggning med en 10,5 cm tung kustartilleripjäs.


 

Arholmas kanon blickar ut över Ålands hav och i berget under gömmer sig en stor anläggning med logement, stridsledningslokal, kök, sjukvårdslokaler, kraftaggregatsrum etc. anläggningen var topphemlig och mobiliserade 340 man. Svenska officerare och värnpliktiga hade uppgiften att hejda Sovjetunionens landstignings- flotta och skydda Sverige mot en fientlig in

Arholma ingick i ett militärt skyddsområde, som likt Muskö var det förbjudet område för utlänningar. Den klippiga kusten på norra delen av ön var plats för en del av Sveriges kustförsvar, Batteri Arholma, en anläggning insprängd i berg. Batteriet anlades för att ersätta de äldre fasta förband som åren strax före och under andra världskriget byggts i den så kallade Havsbandslinjen. Batteriet är beläget dels på norra Arholma och den där närbelägna ön Ovanskär samt på Arholmas sydvästra halvö Granö och på öarna Villösan och Stridsholmen.

Batteriet var ett av tre batterier med 105mm tornautomatpjäs m/50 i Stockholms skärgård. Bygget påbörjades i slutet av 1950-talet och med två pjäser per batteri. Anläggningen på Arholma stod klar 1968. Batteri Arholma lades ner i början av 2000-talet men har bevarats tillsammans med en pjäs, 1:a och är idag ett museum.

X

TIPSA

Tipsa oss om något spionrelaterat, allt frånspännande objekt till var vi kan få tag på historiska föremål med spionanknytning.

X

LOGGA IN

Under uppbyggnad, kommer senare

X

ABBONERA

Abonnera på vårt nyhetsbrev

X

REGISTRERA

Registrera dig för ett framtida medlemskap i Swedish Spy Museums vänner och få tillgång till nyheter och planer, före alla andra